| Tytuł: | Wszy ! pomocy! |
| Autor: | Dominika 30.7.2010, 13:57 |
| mieszkam w anglii od 2 lat. moja córka chodzi do nowo wybudowanej pięknej szkoły- i cóż z tego jak w ciągu tylko tego roku szkolnego miała już 3 razy wszy- rozmowy z nauczycielami nic nie dają- dla nich to nic wielkiego. Pomóżcie czy ja moge coś z tym zrobić nie wiemgdzie moge sie udać o pomoc- dla mnie to odrarzające i szkoda mi mojej córki bo to okropnie swędzi. pomocyyyyyyyy!!!!! | |
| Autor: | hakiwłoma 12.12.2010, 11:51 |
| Proszę kupić w aptece preparat przeciw wszawicy. U nas w Polsce jest to żel repelent przeciwko wszawicy o nazwie ,,Pippi\" Ewentualnie można często myć głowę i płukać wodą z octem zamiast samą wodą. Także proszę wyczesywać dziecku co drugi, trzeci dzień głowę gęstym grzebieniem raz przy raz. | |
| Autor: | gosc 22.2.2011, 14:11 |
| ojeju! co za pomysłyy! płukac głowę wodą z octem - a czemu ma to niby służyc? niby ma pomoc w czyms dziecku ktore ma skore podrazniona przez ugryzienia? sama sobie polej glowe octem i zobacz jakie to mile. pewnie jak ktos ma zapalenie pluc to idziesz na rozstaje drog i plujesz przez lewe ramie na noge ropuchy co? | |
| Autor: | gość 2 27.2.2011, 13:35 |
| Odp: po co ocet... woda z octem daje kwaśny odczyn na włosach a te pasozyty tego nie lubią. i włosy są bardziej śliskie i jest im trudniej zagnieżdzić się we włosach i składać jaja | |
| Autor: | gosc 3 26.5.2011, 06:21 |
| pomocy moje dziecko miało wszy jeden raz ale ma jeszcze gnidy co zrobic pomocy cdajcie jakis preparat moja córka codziennie prostowala włosy czy to coś da?! | |
| Autor: | 8.8.2011, 11:53 |
| octu uzywalo sie 100 lat temu, teraz sa sprawdzone preparaty typu harton przeznaczone typowo na wszawicę głowy, w dodatku naturalne i bezpieczne i rodzic nie musi martwic sie o skore glowy dziecka | |
| Autor: | aga 14.8.2011, 20:11 |
| pomocy moje dzieci mają wszy wakacje a tu taka niespodzianka stosowałam piankę pipi i dalacet jeśli to nie pomoże to co stosować moja córka ma długie włowy co z gnidami czy prostownica wypali je czy trzeba wyciągać ręcznie | |
| Autor: | hona 29.8.2011, 11:01 |
| moje tez miały i DALACET pomógł prostownica tez pomogła bo zabiła gnidy niestety najlepszym sposobem pozbycia sie gnid sa rece | |
| Autor: | ewa 26.12.2011, 18:16 |
| Matko!21wiek a u Mojej córki w przedszkolu wszy,miałam kiedyś taką ciotkę co,te jej dzieci przyjechały to z wszami,a Moja Mama odwszawiała to towarzystwo bo to dzieci jej brat.Nikt nigdy Mnie nie przekona do przypadków,po prostu chodzą brudasy po świecie i sieją brud i wszy,u Nas w przedszkolu ciągle te same dzieci sieją zarazę wszy.Mamy wolność nie wolno nikogo obrażać,napastować itp,ale jakby jedna brudasica z drugą usłyszały do słuchu to zaraz byłoby po problemie. | |
Tasiemiec
Tasiemce są płazińcami wewnętrznie pasożytującymi. Tasiemiec w ciele człowieka może osiągnąć nawet 15 metrów długości. Pasożyty te przechodzą złożony cykl rozwojowy ze zmianą żywicieli. Tzw. żywicielami pośrednimi są kręgowce/bezkręgowce, zaś żywicielami ostatecznymi zazwyczaj kręgowce, u których żyją przede wszystkim w przewodzie pokarmowym.
Glistnica jest chorobą pasożytniczą, powstającą na skutek osiedlenia się w organizmie glisty ludzkiej. Pasożyt ten jest nicieniem o największych rozmiarach, bytujący w jelicie cienkim człowieka, sięgający 20 - 40 cm długości. W warunkach, gdy glista gwałtownie namnaża się w jelicie cienkim, szkodnik dostaje się do żołądka. Glista wydostaje się na zewnątrz podczas wymiotów. Również istnieją przypadki przejścia glisty do dróg oddechowych.
Zgorzel
Zgorzel (gangrena) to zakażenie bakteriami beztlenowymi, wywołujące objawy ze strony mięśni, tkanki podskórnej i skóry, charakterystyczne dla tej choroby. Polega ona na obumarciu, rozpadzie a następnie gniciu tkanek w żywym organizmie.